DesignLSM is behind the striking interiors of new sustainably sourced fish and seafood restaurant, The Salt Room, based in Brighton. The restaurant is the younger sibling to entrepreneur Raz Helalat’s respected restaurant, The Coal Shed, also in Brighton.

The central design brief was to create a relaxed brasserie style setting, taking advantage of the premium location within the Hilton Metropole Hotel, on Brighton’s seafront.

In light of this, DesignLSM’s team has created a stripped-back interior, opting to expose the bricks and striking architectural arches to create a series of informal dining spaces befitting of the varying floor levels and extensive sea views.

The bar – forged from rough softwood with a zinc top – is situated next to the glass lobby, and creates a chic area in which patrons can relax, and enjoy an aperitif. A structure of black steel frames and scaffolding planks trimmed in copper form the shelving for glassware and complements the copper light fittings and black steel fretwork that frames the open kitchen pass.

Channelling the nautical setting of the restaurant, DesignLSM has selected natural materials such as reclaimed woods, ceramic tiles and leather, offset with expanses of glass and an urban colour palette to create a warm, modern atmosphere.

The furniture and lighting has been custom designed and crafted to enhance the unique environment.

Drawing inspiration from its location opposite Brighton’s West Pier, the design team hunted down original pier drawings which have been transformed into eye-catching blueprints for interior artwork and printed collateral.

DesignLSM’s branding team also created the visual identity and collateral, providing The Salt Room with a striking and defined brand that differentiates itself within Brighton’s vibrant restaurant scene.