A grown-up space has opened its doors to the public, in the form of voco’s latest Italian hotel, Venice Mestre – The Quid. In the heart of Venice, the hotel offers a local welcome with a contemporary twist thanks to its pared-back, sophisticated aesthetic.

The new voco Venice Mestre – The Quid is a comfortable space with a relaxed atmosphere and new F&B offering. Playful and lively, while also suited to MICE and corporate guests, the hotel’s characteristics are reminiscent of the voco Milan-Fiere. The project concept, developed by interior design firm THDP, skilfully blends materials to create a mix of natural elements and forms in a dialogue between the interior and exterior. The result is a welcoming space where everyone feels comfortable from the moment they enter the hotel.

The lobby with game area becomes a fluid space connected to the restaurant where guests can freely interact – not a transit corridor, but a social space, where they can relax, enjoy a drink and a game of pool together.

The hotel’s eight floors encompass 128 Standard and Premium rooms, some with inclusive private fitness equipment. The functional design of the rooms makes them ideal for business travellers – large spaces, comfortable beds and soft linens, complimentary high-speed Wi-Fi, 24/7 room service and spacious showers. Guests can also make use of the 24-hour hotel gym to stay active on their travels.

The impressive new F&B outlets are the jewels of the refurbishment – a fully refurbished restaurant offering high-quality dishes prepared with fresh local ingredients, and the lobby bar, ‘Ludico drinks, food & play’, interconnected with the gaming area, which is dedicated to amusement and socialising with friends or colleagues.

The Congress Centre includes five meeting spaces, with seating capacities ranging from 10 to 170. The soundproofed rooms enjoy plenty of natural light and are designed to be modular, with endless configuration possibilities to meet the needs of any event. There is also an enhanced breakout space, and a section of the bar can be used during meetings.

voco Venice Mestre is located in the green and leafy area of Borgo Pezzana, a short 15-minute drive along the main connecting road from Venice Marco Polo Airport. The hotel is well equipped for both individual travellers and professional business guests, offering a comfortable stay with plenty of charm and character for short and medium stays.

The design narrative derives from the most common perception of Mestre, which is tied to arrival by air. Mestre is known to be a connective location, bridging the prestigious Venetian seaside with the rich countryside of Veneto. An iconic and social location thus becomes the inspiration for the voco experience.

The guest experience begins with a grounding arrival in the reception and bar areas, and flows into the cosy and calming guest rooms. The reception and bar design are a continuation of the surrounding green gardens and landscape with an indoor-outdoor concept, while the guest rooms encapsulate an aerial view of the laguna illuminated by the sunsets of Venice, embodying a vision of the unique landscape from the air in an appropriate colour palette, a nautical blend of blues.

The colour scheme in the communal areas draws inspiration from the Venetian laguna’s foliage and earthy elements. The rich tones of the greenery are carefully married with lighter upholstery colours and tan leathers to ground the design.

The welcome garden creates a real sense of arrival and makes sense of an empty space, which was previously passed through without a second glance. The deep blue lacquered wall panelling behind the reception desk is embellished with brass signage and statement gold lighting arching overhead. As the first area the guest encounters, it is designed to be surprising but utterly natural – engaging and a treat to the eye from the street.

The lobby becomes a fluid space where guests can freely interact for as long as they desire. A slick pool table and stylish retro games complete the lobby bar scene.

The fresh addition of a games area creates a smooth transition to the lobby bar at the centre. It both faces the internal courtyard and is visible to new guests arriving at reception. The bar design boasts a decorative gantry adorned with contemporary Venetian glass objects, and a rear wall cladded with beautiful glossy green tiles and backlit bottle display shelves – transforming it into the heart of the hotel, and an enticing space even from the street outside.

The main dining restaurant extends outside into the lounge garden, and the design is a true representation of indoor and outdoor area fusion. The restaurant finishes are suggestive of an outdoor space, with large-scale terrazzo flooring, wooden fence screens, large blue tiles and an abundance of plants.

Sustainability is at the heart of the design, and the hotel is green in many ways – the use of ecological materials in the interior design, and the prioritisation of sustainability by operator HNH Hospitality.

The IHG Green Engage programme works to cut waste, water and energy consumption and reduce plastic to a minimum, replacing single-use plastic vessels with glass or paper alternatives. LED lighting is implemented throughout the hotel, and monthly utilities checks are carried out to minimise waste. To reduce packaging waste, courtesy sets have been replaced with bulk dispensers in both the guest rooms and the public areas. Pillows and duvets are made from recycled PET bottles, and guests have the choice of ecological daily room cleaning. The hotel can be easily reached by public transport and offers electric car charging stations and rental bikes to use in the city.

www.quidhotelvenice.com

www.thdpdesign.com